כשמתכננים חופשת סקי, אחד מאביזרי הבטיחות החשובים ביותר הוא קסדת סקי. בשנים האחרונות חבישת קסדה הפכה לנורמה נפוצה באתרי הסקי בעולם, ובצדק – קסדה איכותית יכולה להציל חיים ולהפחית משמעותית את חומרת הפציעות בעת תאונות. מחקרים מצאו כי חבישת קסדה מצמצמת בכ-60% את הסיכון לפגיעת ראש חמורה בתאונות סקי.
במדריך הבא נסקור את כל מה שצריך לדעת על קסדות סקי: סוגי קסדות, טכנולוגיות הגנה חדשות, התאמת הקסדה לאתר הסקי, טווחי המחירים, דגמים מומלצים, וכן השוואה בין קניית קסדה להשכרתה והיכן הכי משתלם לרכוש אותה.
1. סוגי קסדות סקי – מבנה, חומרים וטכנולוגיות הגנה
קסדות הסקי המודרניות מגיעות במגוון סוגים ועיצובים, אך לרוב מתחלקות למספר קטגוריות עיקריות
קסדת Half-Shell (קסדת חצי)
הסוג הנפוץ ביותר בקרב גולשי סקי וסנובורד. קסדות אלו מכסות את רוב הראש ומגיעות עם כריות אוזניים מרופדות (ניתנות לעיתים להסרה) במקום מעטפת קשיחה סביב האוזניים. הן מציעות שילוב של הגנה טובה ונוחות, ומתאימות לרוב הגולשים החובבים.
מתכננים כעת את חופשת הסקי שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות שכדאי לכם לעשות כשאתם לא על המסלול:
- בריכות תרמיות ורכיבה על סוסים בבנסקו, בולגריה
- טיול יום בדולומיטים ואופנועי שלג בסלה רונדה, איטליה
- מצנחי רחיפה במאיירהופן, אוסטריה
- סיור דובים חומים וביקור בטירת דרקולה בפויאנה בראשוב, רומניה
- יום ספארי סקי פרטי וסיור טעימות גבינות ויין בואל טורנס, צרפת
- טיול בהלשטאט וזלצבורג וביקור בסברובסקי קריסטל באישגל, אוסטריה
- טיול ג'יפים בהרי הטרודוס וטעימות ביקבי הרי הטרודוס, קפריסין
קסדת Full-Shell (קסדה מלאה)
קסדות עם כיסוי קשיח מלא, כולל הגנה קשיחה מעל האוזניים ולעיתים אף מגן סנטר מובנה. קסדות מעטפת מלאה נפוצות יותר בתחרויות סקי (למשל בגלישת אקסטרים או מרוצים) ומספקות הגנה מירבית בכל חלקי הראש.
עם זאת, הן כבדות יותר ובעלות אוורור מופחת, ולעיתים פחות נוחות לשימוש יומיומי. סוג זה מיועד בעיקר לגולשים מהירים במיוחד או למי שעוסק בקפיצות ופעלולים.
קסדת Visor (עם משקף מובנה)
קסדות המצוידות במשקף מגן מובנה במקום משקפי סקי נפרדים. המשקף הוא מעין "משקפי סקי" מתרוממים המובנים בקסדה. היתרון הוא נוחות – אין צורך במשקפיים נפרדים, והמשקף המובנה לרוב מתוכנן להשתלב היטב עם הקסדה ללא מרווחים.
קסדות Visor מתאימות במיוחד למרכיבי משקפיים שלא רוצים להרכיב משקפי סקי מעל משקפיים אופטיים. הן מעניקות שדה ראייה רחב ומניעת אדים טובה, אם כי עלותן בדרך כלל גבוהה יותר מקסדה רגילה באותה רמה.
מבנה וחומרים
מרבית קסדות הסקי בנויות משכבה חיצונית קשה ומשכבת ריפוד פנימית שסופגת זעזועים. החומר הנפוץ למעטפת החיצונית הוא פלסטיק ABS קשיח או פוליקרבונט יצוק קל יותר. חלק מהקסדות משלבות סיבי פחמן (קרבון) לחיזוק ולקלות משקל בדגמים יקרים.
השכבה הפנימית לרוב עשויה קצף EPS שתפקידו לספוג אנרגיית פגיעה. בעת פגיעה חזקה הקצף מתעוות ובכך בולם חלק מעוצמת המכה שמגיעה לראש. לאחר תאונה משמעותית עם חבטה בראש, יש להחליף קסדה – הקצף שנמחץ לא יגן שוב באותה יעילות. בנוסף, חלק מהקסדות מגיעות עם ריפוד פנימי תרמי נשלף שניתן לכבס, לשמירה על היגיינה ונוחות.
אוורור
נושא האוורור קריטי לנוחות הגולש. קסדות מודרניות כוללות פתחי אוורור המאפשרים שחרור חום ולחות מהראש. דגמים פשוטים מגיעים עם פתחי אוורור קבועים, בעוד שדגמים מתקדמים יותר מצוידים במנגנוני אוורור מתכווננים – שניתן לפתוח או לסגור לפי הצורך. מומלץ לבחור קסדה עם מספר פתחי אוורור, ועדיף כאלה הניתנים לסגירה ופתיחה בהתאם למזג האוויר.
למשל, ביום קר במיוחד תרצו לסגור את הפתחים לשמור על חום הראש, וביום שמשי וחם יותר – לפתוח את האוורור למניעת הזעה והיווצרות אדים במשקפיים. יש קסדות שבהן תעלות האוורור תוכננו להזרים אוויר דרך חלקה הקדמי של הקסדה ומעל המשקפיים, כדי לצמצם הצטברות אדים על עדשות משקפי הסקי.
טכנולוגיות בטיחות חדשות
בתחום הבטיחות חלו שיפורים רבים בעשור האחרון. אחת הטכנולוגיות הבולטות היא MIPS – Multi-Directional Impact Protection System – מערכת הגנה רב-כיוונית מפני זעזועים סיבוביים. מדובר בשכבה פנימית בעלת חיכוך נמוך בתוך הקסדה, המאפשרת תנועה קלה של הראש בתוך הקסדה בעת פגיעה בזווית. כך חלק מהכוח הסיבובי של המכה "נבלע" בתזוזת השכבה, במקום לעבור למוח.
טכנולוגיה נוספת היא חומרים ייחודיים לשיפור ספיגת אנרגיה – למשל חברת Smith פיתחה חומר בשם Koroyd (מבנה צינורות דמויי חלת דבש) המשולב בתוך חלק מהקסדות כדי לשפר בלימת זעזועים בנפילה. חברת POC פיתחה רפידות סיליקון הנקראות SPIN שמטרתן דומה ל-MIPS – הפחתת כוחות סיבוביים.
בנוסף, יש קסדות המצוידות באביזרי בטיחות ונוחות משלימים: לדוגמה, מחזירי אור ואפילו משדרי Recco (רפלקטור פסיבי המסייע לאיתור בעזרת מכ"ם במקרה של מפולת שלגים בשטח אוף פיסט).
חלק מהקסדות כוללות מערכת התאמת גודל כמו רצועת הידוק המאפשרת לכוונן את הקסדה בצורה מדויקת להיקף הראש. רבים מהדגמים גם מותאמים לשילוב מערכות שמע – אם באמצעות רמקולים מובנים בכריות האוזניים או תא ייעודי להוספת אוזניות, כך שניתן לשמוע מוזיקה או לתקשר עם חברים במדרון.
תקני בטיחות
ודאו תמיד שהקסדה הנרכשת עומדת בתקן בטיחות לסקי/סנובורד (כגון התקן האירופאי EN 1077 או האמריקאי ASTM F2040). כל קסדה העומדת בתקן תספק רמת הגנה מינימלית נדרשת – כאשר בקסדות יקרות יותר יש תוספות של נוחות, פיצ'רים וטכנולוגיה, אך לא בהכרח הגנה בסיסית גבוהה יותר מקסדה זולה העומדת בתקן. לכן, גם קסדה זולה עדיפה עשרות מונים על גלישה ללא קסדה כלל.
2. התאמת הקסדה לאזור ולאתר הסקי
תנאי מזג האוויר ואופי אתרי הסקי יכולים להשפיע על בחירת קסדת הסקי האידיאלית עבורכם. גולשים ישראלים נוהגים לפקוד מגוון אתרים באירופה – מהאלפים הצרפתיים והשוויצריים, דרך אתרי הסקי באיטליה (בדולומיטים) ואוסטריה, ועד אתרים קרובים במזרח אירופה כמו בנסקו בבולגריה. בכל אזור יש אקלים מעט שונה, שכדאי לקחת בחשבון.
אתרי סקי באלפים הצרפתיים והשוויצריים כמו ואל טורנס, טין, צרמט
אלו אתרים גבוהים מאוד עם פסגות קרות. הטמפרטורות יכולות לרדת עמוק אל מתחת לאפס, במיוחד בשיא החורף. ברוח ובשלג כבד, חשוב שהקסדה תהיה מבודדת תרמית היטב. ודאו שהקסדה מצוידת בריפוד פנימי מחמם וכריות אוזניים טובות כדי לשמור על חום הראש. אוורור מתכוונן שימושי כאן – תוכלו לסגור אותו בפסגות הקרות, אך עדיין לפתוח מעט בימים שמשיים.
אתרים אלה ידועים גם בשלג איכותי, ולעיתים בסופות שלגים – קסדה עם משקף Visor או התאמה טובה למשקפי סקי איכותיים תעזור לראות בתנאי תילבונת. לרוב הגולשים באלפים חובשים קסדות, ובמדינות רבות באיזור זה יש גם חובת קסדה לילדים עד גיל 12-14 שמעוגנת בחוק, כך שאם אתם נוסעים עם ילדים – וודאו שלכולם יש קסדה מתאימה.
אתרי סקי בהרי הדולומיטים באיטליה כמו למשל באזור ואל גרדנה, סלה רונדה, ליביניו ועוד
אתרי הסקי האיטלקיים מציעים שילוב של פסגות גבוהות ואזורים נמוכים יותר. מזג האוויר יכול להיות קר בפסגה, אך נעים יותר בעמקים בשעות הצהריים. באתרים כמו מדונה די קמפיליו או קורטינה ד'אמפצו, לעיתים יש ימים של שמש חמימה. לכן, אוורור בקסדה הוא מפתח – ביום חם יותר תוכלו לפתוח את פתחי האוורור למנוע הזעה.
באיטליה יש אכיפה מחמירה על חבישת קסדה לילדים ובני נוער (חובה עד גיל 14), כך שילדים ללא קסדה לא יורשו לגלוש. ודאו שלכל המשפחה יש קסדות מתאימות מראש, או שתשכרו באתר (אך קחו בחשבון שאיכות הקסדות המושכרות תהיה רוב המקרים בסיסית).
אוסטריה, למשל אתרי סקי בחבל טירול כמו אישגל, סנט אנטון, זולדן ועוד
מזג האוויר באתרים אלו יכול להיות הפכפך. סערות שלג כבדות לצד ימי שמש קרים. רבים מאתרי הסקי האוסטרים נמצאים בגבהים בינוניים-גבוהים אך יש בהם גם מסלולים בתחתית העמקים. מומלץ לבחור קסדה ורסטילית – כזו שיש לה אוורור מתכוונן וריפוד נשלף. באביב, ניתן להסיר את כריות האוזניים אם חם, ובחורף לסגור הכל כדי לשמור על חום. האוסטרים, כמו בשאר מערב אירופה, לוקחים בטיחות ברצינות – ברוב אתרי הסקי באוסטריה כמעט 100% מהגולשים עושים זאת עם קסדות.
אתרים נמוכים יותר במזרח ובמרכז אירופה כגון בנסקו בבולגריה, צ'כיה או קפריסין
באתרים אלה הטמפרטורות בדרך כלל מתונות יותר (מלבד בימי שיא החורף). עם זאת, גם בהם יש ימים קפואים. אם אתם מתכננים סקי בבנסקו שבבולגריה, למשל, אולי תפגשו גם ימי שמש בפברואר. לכן, בדומה להמלצות הקודמות – קסדה עם אוורור תהיה בחירה טובה. שימו לב שבאתרים אלו שנחשבים לפחות יוקרתיים, אחוז חובשי הקסדה אולי מעט נמוך יותר – אבל המגמה משתנה וגם שם יותר ויותר גולשים מרכיבים קסדה מתוך הבנה שזה יכול להציל חיים.
התאמת הקסדה לציוד האחר
בכל אתר ובכל מזג אוויר, יש לוודא התאמה מלאה בין הקסדה למשקפי הסקי (גוגלס). כשאתם מודדים קסדה, הביאו את משקפי הסקי שלכם וודאו שאין רווח גדול מידי בין שפת הקסדה הקדמית למשקפת – רוו גדול עלול לחשוף את המצח לרוח ולקור. התאמה טובה גם תמנע כניסת שלג בעת נפילה. כמו כן, בדגמי Visor וודאו שהמשקף המובנה אוטם טוב מסביב לעיניים ולא משאיר רווחים בצדדים.
3. טווחי מחירים ודוגמאות לקסדות בכל רמה
מחירי קסדות סקי נעים בטווח רחב מאוד – החל ממחירים זולים למתחילים, ועד קסדות מקצועיות ויקרות. מה בעצם ההבדלים ביניהם ולמה כדאי להתכונן מבחינת חשבון הבנק?
קסדות בתקציב נמוך (בסיסיות) בטווח מחירים של 100-300 ש"ח
אלו דגמים פשוטים ללא טכנולוגיות מיוחדות, אך עדיין עומדים בתקני הבטיחות. לרוב מעט כבדות יותר ובעלות פיצ'רים מינימליים. למשל, קסדה בסיסית של Wedze (המותג של דקטלון) יכולה לעלות כ־150 ש"ח ועדיין לעשות את העבודה למתחילים. קסדות אלה מגיעות לרוב ללא MIPS, עם אוורור מוגבל, אבל הן מצוידות בריפוד תרמי סטנדרטי. אם זו חופשת הסקי הראשונה שלכם, קסדה כזו יכולה להספיק בשלב הזה.
קסדות ביניים בטווח מחירים של 300-600 ש"ח
קטגוריה זו כוללת את מרבית המותגים המוכרים ודגמים הפופולריים בקרב גולשים חובבים ומנוסים כאחד. הקסדות בדרך כלל משלבות בנייה איכותית יותר, הן קלות יותר, עם יותר אפשרויות אוורור ולעיתים טכנולוגיות נוספות כמו MIPS. למשל, קסדה של Uvex או Bollé ברמת ביניים תעלה 400-500 ש"ח. במחיר הזה ניתן כבר למצוא דגמים עם מערכת הידוק להתאמה אישית, פתחי אוורור ניתנים לכוונון, וריפודים נשלפים לכביסה. זו התמורה הטובה ביותר לכסף
קסדות פרימיום (מתקדמות) במחירים של 600-1200 ש"ח
זוהי הרמה הגבוהה ביותר של הקסדות. מדובר בקסדות עם מיטב הטכנולוגיות, מהחברות המובילות בעולם. הן יהיו קלות במיוחד, עם אוורור מעולה, לעיתים עשויות חומרים מתקדמים (כמו שילוב קרבון), וכמעט תמיד יכללו MIPS או טכנולוגיה דומה, ואפילו תוספות כמו Recco, תאימות מושלמת למשקפי החברה וכדומה. המחירים כאן יתחילו ב-600 ש"ח כאשר דגמי הקצה יכולים להגיע גם ל-1,000-1,200 ש"ח ויותר. מותגים כמו Smith, POC, Oakley, Salomon (בדגמי הפרו) שייכים לקטגוריה זו. לדוגמה, קסדת Smith Vantage MIPS הפופולרית (עם שלדת Hybrid ו-Koroyd) מתומחרת בסביבות 900 ש"ח ונחשבת לאחת הטובות בשוק מבחינת שילוב של בטיחות, משקל ונוחות. קסדת POC דגם Obex SPIN או Fornix תעלה גם היא באזור זה. קסדות Visor יוקרתיות עם עדשה מתחלפת אוטומטית (פוטוכרומית) ומנגנוני מיגון מתקדמים יכולות אף לעבור את ה-1,500 ש"ח.
חשוב להזכיר – לא כל הנוצץ, זהב הוא
לא חייבים לקנות את הקסדה היקרה ביותר כדי לקבל הגנה טובה. קסדה ברמת ביניים, שעולה כמה מאות שקלים, ועומדת בתקן – תגן עליכם היטב. ההבדל במחיר משקף לרוב שיפורי נוחות, עיצוב ומותג. מצד שני, קסדות זולות מאוד יהיו לעיתים כבדות ומאווררות פחות, ויתכן שפחות נוחות לאורך יום שלם. לכן מומלץ לחפש דגם שנותן את התמורה הטובה ביותר במסגרת התקציב שלכם. כמו כן, תיזמון הקנייה יכול להשפיע – לעיתים בסוף עונה יש מבצעים על דגמים מהשנה היוצאת, ואז אפשר להשיג קסדת פרימיום במחיר מוזל יחסית.
4. דגמי קסדות סקי מומלצות לרכישה
לאחר שהבנו את הטווחים וההבדלים, הנה כמה דוגמאות לדגמי קסדות מומלצים שפופולריים בקרב גולשים – כל אחד בקטגוריה שונה, יחד עם קישור לרכישה למעוניינים:
- קסדות Giro Ledge MIPS – קסדת סקי וסנובורד במחיר נוח המצוידת במנגנון MIPS לבטיחות מוגברת. דגם זה מגיע בעיצוב חלק ("סקייט סטייל") עם מעטפת Hard-Shell עמידה, פתחי אוורור קבועים ומערכת התאמת גודל פשוטה. זוהי קסדה פופולרית מאוד בקרב גולשי פריסטייל וכן מתאימה למתחילים שרוצים הגנה טובה במחיר נגיש. טווח מחיר משוער: כ-350 ש"ח. לרכישה.
- Salomon Driver Visor – קסדת סקי מבית סלומון עם משקף מובנה (Visor) בטכנולוגיית SIGMA לתצוגת צבע וניגודיות משופרת בשלג. דגם Driver מצויד במנגנון Visor שניתן להרים ולהוריד בקלות, והוא פתרון מצוין למרכיבי משקפיים. הקסדה הזו משלבת גם מיגון מתקדם: בנויה בטכנולוגיית Hybrid (שילוב ABS עמיד ו-PC קל), ריפוד EPS 4D לספיגת אנרגיה, ובגרסת ה-Pro כוללת אפילו MIPS. בנוסף, מערכת אוורור פעילה הניתנת לכוונון בהתאם לתנאים. טווח המחירים הוא 600-800 ש"ח וזה נחשב לדגם ביניים-גבוה. לרכישה
- Smith Vantage MIPS – אחד הדגמים המובילים בקטגוריית הפרימיום. קסדה זו מוכרת בזכות שילוב נדיר של קלות משקל, נוחות ועיצוב מלוטש עם רמת בטיחות גבוהה. ל-Vantage מעטפת Hybrid SL (חלק עליון ABS קשיח ותחתון In-Mold קל) בשילוב חומר Koroyd הייחודי של Smith שסופג אנרגיית פגיעה בצורה יעילה. יש לה 21 פתחי אוורור עם שני מסילות הזזה לשליטה נפרדת באוורור קדמי ואחורי – כך שניתן ממש לכוון את זרימת האוויר. מערכת ההתאמה היא באמצעות חוגת Boa 360 להידוק אחיד סביב הראש. כמובן שיש בה MIPS להגנה מזוויות שונות. הקסדה מגיעה בשתי צורות (רגילה ו"Round Contour" למבנה ראש עגול יותר) להשגת התאמה מקסימלית. זוהי קסדה שמתאימה לגולשים שרוצים את המיטב ואינם מתפשרים, ומשמשת גם הרבה גולשים מקצועיים. טווח מחיר: 850-1000 ש"ח. לרכישה
5. מה עדיף? לקנות או לשכור קסדה?
שאלה נפוצה אצל גולשים מתחילים היא האם כדאי לרכוש קסדה מראש, או פשוט לשכור קסדת סקי באתר הנופש יחד עם שאר ציוד ההשכרה. בואו נבחן את שתי האפשרויות:
היתרונות ברכישת קסדה
- התאמה אישית ובטיחות: קסדה שרכשתם מותאמת בדיוק לכם – בחרתם אותה במידה הנכונה ובדקתם שהיא יושבת היטב על הראש. קסדה אישית נוטה להיות נוחה יותר מקסדה מושכרת גנרית והיא תישאר במצב תקין כל עוד אתם מטפלים בה. בנוסף, אתם יודעים את היסטוריית הקסדה – אם היא ספגה מכות בעבר ובאיזו עוצמה (קסדה מהשכרה אולי קיבלה חבטות שלא דווחו). ברגע האמת, תוכלו לסמוך יותר על קסדה בבעלותכם.
- היגיינה וניקיון: קסדה היא פריט הצמוד לראש, סופג זיעה ולחות. קסדת השכרה עברה על ראשים רבים, ורק לעיתים מנקים את הריפודים (אם כלל). עם קסדה משלכם, במיוחד אם יש לה ריפוד נשלף לכביסה, אתם יכולים לדאוג שהיא תישאר נקייה והיגיינית. לא תצטרכו לחשוש ממי חבש אותה לפניכם.
- חסכון לטווח ארוך: אם אתם מתכננים לגלוש יותר מפעם אחת, השקעה בקסדה עשויה להשתלם כלכלית. עלות השכרת קסדה באתר סקי יכולה לנוע סביב 5-10 אירו ליום. חופשה של שבוע עשויה לגרור הוצאה של 30-70 אירו רק על השכרת קסדה, שזה 120-250 ש"ח. משמע, בתוך 2 חופשות כבר יכולתם לממן קסדה בסיסית טובה. קסדה איכותית יכולה לשמש אתכם מספר עונות (יש המחליפים קסדה כל כ-5 שנים), כך שבטווח הארוך רכישה של קסדה חסכונית יותר מהשכרה חוזרת.
- זמינות וביטחון פסיכולוגי: כאשר יש לכם קסדה משלכם, אתם מגיעים לאתר הסקי מוכנים. אינכם תלויים במלאי שיש בחנות ההשכרה. לפעמים בתקופות עמוסות או באתרי סקי גדולים, ציוד ההשכרה האיכותי נחטף מהר והקסדה שתישאר לכם אולי בלויה או לא במידה המתאימה בדיוק. קסדה אישית חוסכת את הדאגה הזו ומבטיחה שלעולם לא תגלשו ללא קסדה בגלל בעיות זמינות.
היתרונות בהשכרת קסדה
- עלות ראשונית אפסית: למי שלא בטוח שימשיך בגלישת סקי בעתיד, או כזה שיוצא לחופשה חד-פעמית, השכרה חוסכת את הצורך להוציא סכום לא מבוטל על קסדה. ניתן לשכור בכל אתר קסדה בעלות יומית נמוכה יחסית ובכך למנוע רכישה של ציוד שאולי לא יהיה בו שימוש תכוף.
- אין צורך להיסחב עם עוד ציוד לטיסה: קסדה תופסת מקום במזוודה (וגם קצת משקל). גולשים רבים שמחליטים לשכור עושים זאת משיקולי נפח ומשקל, במיוחד אם הם מביאים עוד ציוד סקי/סנובורד אחר מהבית.
- התנסות לפני קנייה: אם אתם חדשים בתחום, ייתכן שתרצו קודם לשכור ולראות מה מתאים לכם לפני שאתם מתחייבים לקסדה ספציפית. השכרה מאפשרת לכם "לבדוק את השטח" – אולי לאחר כמה ימי גלישה תבינו טוב יותר אילו תכונות חשובות לכם בקסדה (או שתחליטו שסקי לא מתאים לכם). לאחר התנסות, תוכלו לקנות קסדה באופן מושכל יותר.
טיפ קטן: אם בחרתם לשכור קסדה באתר, מומלץ להביא איתכם כובע סקי דק (Buff) או בנדנה דקה לשים מתחת לקסדה השכורה. זה גם ישמור על היגיינה וגם יספק עוד קצת חום לראש. אך שימו לב – הכובע צריך להיות מאוד דק כדי שלא יפריע לקסדה. הקסדה צריכה לשבת יציב וישר על הראש בלי לזוז.
קריטריון | רכישת קסדה | השכרת קסדה |
---|---|---|
התאמה אישית ונוחות | התאמה מדויקת, נוחות מרבית. | עלולה להיות פחות נוחה, לא תמיד זמינה במידה מדויקת, עלולה להיות מיושנת או בלויה. |
היגיינה | היגיינית יותר, אפשרות לנקות את הריפוד לעיתים תכופות. | פחות היגיינית – קסדה שעברה על ראשים רבים ולא תמיד מנוקה היטב. |
עלות | השקעה ראשונית גבוהה יחסית, אך משתלמת בטווח הארוך (החזר השקעה לאחר 1-2 חופשות). | עלות ראשונית נמוכה מאוד, אך בטווח הארוך עלולה להיות יקרה יותר מהקנייה. |
נוחות נשיאה ואריזה | תופסת מקום ומשקל במזוודה בעת טיסה. | אינה דורשת נשיאה או מקום במזוודה. |
זמינות | תמיד זמינה מראש, אין תלות במלאי באתר הסקי. | תלויה בזמינות מלאי בחנות באתר, בעיקר בתקופות עמוסות. |
בטיחות | בטוחה יותר, בשל הוודאות לגבי ההיסטוריה שלה. | פחות בטוחה – ההיסטוריה של קסדת השכרה אינה ידועה. |
6. איפה ומתי כדאי לרכוש קסדת סקי – בארץ או בחו"ל?
אם החלטתם לרכוש קסדה, עולה השאלה: האם לקנות אותה בארץ (לפני הטיסה) או במהלך החופשה בחו"ל? לכל אפשרות יש יתרונות וחסרונות.
רכישת קסדה בארץ (לפני הנסיעה)
- היתרון המרכזי הוא האפשרות למדוד אותה בנחת: בארץ תוכלו לגשת לחנויות ציוד סקי/סנובורד או לסניפי דקטלון, למדוד מספר דגמים וגדלים, ולהשוות עד שתמצאו את הקסדה המתאימה ביותר עבורכם. תוכלו להביא את משקפי הסקי שלכם לחנות ולוודא התאמה, וגם לקבל ייעוץ בעברית אם צריך.
- מגוון ויבואנים: בישראל ההיצע של הקסדות השתפר בשנים האחרונות – ברשתות ספורט ומחנאות כמו דקטלון יש קסדות במחירים נוחים, וגם חנויות כמו ריקושט ולמטייל מחזיקות מותגים רבים. עם זאת, יש לציין שהמגוון בארץ עדיין מוגבל לעומת חנויות ענק באירופה. ייתכן שלא תמצאו בארץ את כל הדגמים החדשים או צבע מסוים שתרצו.
- מחיר: הציוד סקי בישראל בדרך כלל יקר יותר מאשר באירופה, בשל עלויות ייבוא. אך זה לא כלל גורף – דקטלון למשל שומרת על מחירים גלובליים די דומים. כמו כן, מבצעי סוף עונה בישראל יכולים להיות משתלמים אם אתם קונים באביב/קיץ לקראת העונה הבאה. אם יש לכם קופונים או נקודות מועדון ברשתות מקומיות, זה עוד שיקול לטובת קנייה בארץ.
- ראש שקט בחופשה: כשאתם מגיעים עם קסדה מהבית, אתם יודעים שאתם מסודרים מהיום הראשון. אין צורך לבזבז זמן יקר מהחופשה על חיפושים. תוכלו לעלות על ציוד מיד, כאשר האחרים עדיין עומדים בתור בחנות ההשכרה.
רכישת קסדה בחו"ל (במהלך החופשה)
- מגוון רחב בחנויות אתרים: באתרי סקי רבים, במיוחד בגדולים והמפורסמים, יש חנויות ספורט וציוד סקי עם מבחר עצום של קסדות מכל המותגים. באלפים, למשל, תוכלו למצוא חנויות המתפרשות על כמה קומות עם מבחר שרק אפשר לחלום עליו בארץ. אם אתם חובבי שופינג של ציוד, ייתכן ותמצאו את "קסדת חלומותיכם" רק כשתראו אותה שם.
- מבצעים בעונה ובסוף עונה: בחלק מהאתרים, במיוחד בסוף העונה (מרץ-אפריל), החנויות מפרסמות מבצעי הנחות משמעותיות כדי לחסל מלאי. אפשר לעיתים לקנות קסדה מעולה במחיר נמוך ממחיר השוק.
- חוויה וחיבור לטיול: יש אנשים שאוהבים לרכוש ציוד כמזכרת מהטיול, במיוחד אם זו חופשה מיוחדת. קניית קסדה בחו"ל יכולה להיות "חלק מהכיף" של טיול הסקי – לבקר בחנויות ציוד מקומיות, לדבר עם מוכרים שעוסקים בזה יום יום, ולקבל מוצר עם אולי לוגו של אתר הסקי וכו'.
- המחיר יכול להיות גבוה באתרי הסקי: באותה מידה שיש מבצעים, יש גם סיכוי שהמחירים באתרי הסקי יהיו גבוהים. חנויות על ההר או בכפר הנופש עלולות לנצל את העובדה שאין לכם אופציות נוספות ולתמחר גבוה. קסדה שיכלה לעלות פחות בחנות בעיר, עלולה להיות יקרה בעשרות אחוזים באתר. אם אתם נוחתים בעיר גדולה כמו ז'נבה, מילאנו או מינכן, שווה אולי לעצור בעיר לקניות לפני העלייה לאתר, כי המחירים שם יהיו סבירים יותר מבאתר הסקי.
- תקשורת והתאמה: בחו"ל תצטרכו לתקשר באנגלית (או בשפת המקום) עם המוכר, ולקוות שאתה מבין את כל הפרטים הטכניים. לא תמיד יהיה מי שיודע לכוון לכם את הקסדה נכון. בנוסף, אם רכשתם קסדה וגיליתם ביום למחרת שהיא לוחצת לכם אחרי שעתיים גלישה – ההחלפה/החזרה כפופה למדיניות החנות, ואם כבר השתמשתם, אולי לא יסכימו לקבל מכם את הקסדה. בארץ ההחזרות כפופות לחוקי הגנת הצרכן.
רכישה קסדה אונליין מחו"ל
כיום עם אתרי קניות כמו איביי, אמזון, אליאקספרס ודומיהם ניתן בקלות להזמין קסדת סקי און-ליין. אפשר למצוא דגמים במחירים טובים ולשלוח ישירות לארץ. אולם, בקנייה אונליין של קסדה יש סיכון כי לא תוכלו למדוד אותה מראש.
מידות הקסדה נעות לרוב בין S, M, L (ולפעמים XL) בהתאם להיקף הראש בס"מ, אבל צורת הראש יכולה להשפיע. קסדה מסוימת יכולה להיות מושלמת לאדם אחד ולהפעיל נקודות לחץ לא נוחות אצל אחר, למרות שהמידה "נכונה". לכן, אם לא ניסיתם את הדגם קודם – הזמנה ברשת עלולה להיות מאוד מאכזבת. האק ידוע הוא למדוד דגמים דומים בארץ, ואז להזמין את אותו מוצר מחו"ל. רק קחו גם בחשבון זמני משלוח ועלויות מכס – הזמנה מחו"ל יכולה להתעכב בדרך ולעיתין צריך להוסיף תשלום מס. ישנן גם חנויות מקוונות אירופאיות המתמחות בסקי עם משלוחים ארצה, לפעמים במחירים לא רעים:
למרבית גולשי הסקי הישראלים, רכישת קסדה בארץ לפני החופשה היא הבחירה הנוחה והבטוחה ביותר. כך מגיעים מוכנים לחופשת הסקי בלי דאגות. אם אתם כבר בחו"ל ומוצאים דיל טוב או דגם ייחודי – לכו על זה, אבל עשו זאת תוך מודעות למחיר. הכי חשוב – אל תחכו ליום השלג הראשון בלי קסדה בתקווה "למצוא כבר שם". קנו או שכרו לפני שאתם עולים על המדרון, כי הבטיחות קודמת לכל.