מתכננים את חופשת הסקי הראשונה (או המאה) שלכם? אחד מפריטי הלבוש החשובים ביותר לגולשים הוא מכנסי הסקי. מכנסיים טובים ישמרו עליכם חמים ויבשים בשלג ובקור, ויאפשרו לכם לגלוש בנוחות לאורך היום. במדריך המקיף הזה נסקור את כל מה שצריך לדעת על מכנסי סקי, סוגי מכנסיים נפוצים ודגמים מובילים. נדבר על כיצד להתאים את הבחירה לאזור הסקי שבו תהיו, טווחי מחירים והבדלים בין קנייה אונליין לעומת חנות, וגם נבחן האם עדיף לרכוש או לשכור מכנסי סקי.
סוגי מכנסי סקי ודגמים מובילים
מכנסי סקי מגיעים בכמה סוגים עיקריים, הנבדלים ברמת הבידוד, עמידותם למים, ובייעוד שלהם. הבחירה בסוג המכנס תלויה בתנאי מזג האוויר באתר הסקי, בסגנון הגלישה שלכם וברמת הניסיון.
מיד נמשיך עם הכתבה אבל רגע לפני כן:
הנה האטרקציות והפעילויות שכדאי לכם לעשות כשאתם לא על המסלול:
- בריכות תרמיות ורכיבה על סוסים בבנסקו, בולגריה
- טיול יום בדולומיטים ואופנועי שלג בסלה רונדה, איטליה
- מצנחי רחיפה במאיירהופן, אוסטריה
- סיור דובים חומים וביקור בטירת דרקולה בפויאנה בראשוב, רומניה
- יום ספארי סקי פרטי וסיור טעימות גבינות ויין בואל טורנס, צרפת
- טיול בהלשטאט וזלצבורג וביקור בסברובסקי קריסטל באישגל, אוסטריה
- טיול ג'יפים בהרי הטרודוס וטעימות ביקבי הרי הטרודוס, קפריסין
סוגים עיקריים של מכנסי סקי
מכנסי סקי מבודדים (עם בידוד תרמי)
אלה מכנסי סקי הכוללים שכבת בידוד פנימית (סינתטי כמו פוליאסטר חלול או פליס, ולעיתים נדירות נוצות). הם מיועדים לשמור על חום הגוף גם בטמפרטורות נמוכות מאוד. מכנסיים מבודדים בדרך כלל בנויים כמעיל-מכנס ("2-Layer"), עם שכבה חיצונית אטומה למים ושכבת מילוי לבידוד. היתרון הבולט הוא תחושת החום – מתאימים במיוחד לגולשים שסובלים מקור, לילדים, או לסקי באזורים קפואים. החיסרון: במזג אוויר חם יחסית או בעת מאמץ גבוה, עלולים להיות לכם חמים מדי וקשה לווסת את הטמפרטורה כי הבידוד מובנה.
דוגמה פופולרית בקטגוריה זו היא The North Face Freedom Insulated Pants – דגם קלאסי ואהוב המכיל בידוד Heatseeker™ בעובי 60 גרם ומבנה עמיד במיוחד. מכנסי Freedom זוכים לשבחים על עמידות לרוח ושלג, ומגיעים עם פתחי אוורור בירכיים להתאווררות בימים חמימים.
גם Columbia Bugaboo Omni-Heat Pant של קולומביה הוא דגם מבודד נפוץ למתחילים – הוא מצויד בביטנת Omni-Heat המחזירה חום גוף ובבידוד סינתטי, מה שנותן חום רב בלי להוסיף משקל ונפח רב. מכנסי בוגאבו כוללים טכנולוגיית Omni-Tech אטומה למים ונושמת, עם תפרים אטומים באזורים קריטיים, כדי לשמור אתכם יבשים ונינוחים בשלג.
המחירים של מכנסי סקי מבודדים נעים בדרך כלל בטווח הבינוני – למשל, דגם Columbia Bugaboo עולה סביב 600 ש"ח, ומכנסי Freedom סביב 700 ש"ח.
עוד דוגמאות למכנסי סקי מבודדים איכותיים: Helly Hansen Legendary Pant של הלי הנסן (מכנסי סקי עם בידוד PrimaLoft® וברמת אטימות גבוהה כוללים בד נמתח ותפרים אטומים, ודירוג עמידות למים של כ-15,000 מ"מ. דגם זה אהוד על גולשים בינוניים בזכות שילוב של חום, גמישות ואוורור בפתחי ירכיים. יש עוד דגמים כמו Salomon Icerocket Pants ו-Spyder Propulsion המציעים בידוד דומה ומיגון איכותי.
למי זה מתאים?
מכנסי סקי עם בידוד מתאימים במיוחד לגולשים באתרי סקי קרים מאוד או למי שנוטה לסבול מקור. גם לגולשים מתחילים שנעים פחות במהלך הגלישה זו בחירה טובה, כי הם מספקים חום בלי התעסקות בלבישת שכבות רבות. עם זאת, אם אתם יודעים שתגלשו גם בימים חמימים יותר או שתהיו עסוקים בפעילות אינטנסיבית – קחו בחשבון שכדאי להתמקד במכנסיים עם פתחי אוורור.
מכנסי סקי ללא בידוד (Shell)
מכנסי "של" (Shell) הם מכנסיים ללא שכבת בידוד עבה – כלומר, רק מעטפת חיצונית העשויה מבד עמיד למים ונושם, ולעיתים בטנה דקה בלבד. תחת קטגוריה זו יש שני תתי-סוגים עיקריים: Hard Shell (מעטפת "קשיחה") ו-Soft Shell (מעטפת רכה).
היתרון המרכזי של מכנסי shell הוא הגמישות בהתאמה לתנאי מזג האוויר – את מידת החימום משיגים באמצעות שכבות בסיס ולבוש תרמי שלובשים מתחת, במקום בידוד מובנה במכנס עצמו.
מכנסי סקי ללא בידוד מתאימים לגולשים מנוסים יותר, או כאלה שיודעים שיעסקו בפעילות אינטנסיבית וירצו לשלוט בחימום באמצעות שכבות. למשל, אם אתם נוסעים לגלוש באירופה במרץ, כשהטמפרטורות יכולות להיות נוחות בצהריים – מכנס של יחד עם שכבת בסיס מתאימה יאפשרו לכם גמישות: בבוקר הקר ניתן ללבוש שכבה תרמית מתחת, ובצהריים להישאר עם מכנס הסקי בלבד ולפתוח אוורורים. גולשי אוף-פיסט וטורינג כמעט תמיד יבחרו של בשל המשקל הקל והאוורור המעולה.
שימו לב: אם בחרתם במכנסי של, השקיעו בביגוד תרמי איכותי (בסיס וביניים) ללבוש תחתיהם בימים קרים במיוחד. היתרון הוא שבכך תוכלו להשתמש במכנסיים אלה בטווח רחב של תנאים – משילוב שכבות לחורף קפוא, ועד מכנס קל לשלג אביבי.
מכנסי סקי Hard Shell
מכנסי hard shell עשויים מבדים קשיחים ועמידים במיוחד למים (למשל גורטקס ודומיו). הם לרוב בעלי מבנה של 2 או 3 שכבות עם ציפוי פנימי דק במקום בידוד. הם מספקים אטימות מלאה לרוח ולמים, מיועדים לתנאי שלג קשים, סערות, וגלישה אגרסיבית.
מכנסי hard shell איכותיים לרוב גם נושמים היטב (בזכות ממברנות יקרות) כדי לשחרר זיעה. דוגמה בולטת היא Arc'teryx Sabre AR Pant – מכנס מעטפת יוקרתי בעל בד גורטקס תלת שכבתי חזק (80D) עם בטנת פלנל דקה בפנים. דגם זה נחשב ורסטילי והוא מתאים לשילוב בין אתר סקי ומסלולי אוף פיסט, עם הגנה מעולה ממזג אוויר, איכות תפירה מצוינת ועמידות גבוהה. כמובן, המחיר בהתאם – סביב 2000 ש"ח.
דוגמאות נוספות ל-hard shell הן Patagonia Powder Bowl Pants ו-Norrøna Lofoten Pants שמיועדים גם הם לגולשים מתקדמים שזקוקים להגנה מרבית במינימום משקל.
מכנסי סקי Soft Shell
מכנסי סופטשל עשויים מבדים גמישים ונושמים מאוד, עם ציפוי דוחה מים (DWR) אך הם אינם אטומים לחלוטין כמו הארדשל. הם רכים ונעימים יותר למגע, לעיתים קרובות שקטים (לא מרשרשים), ומאפשרים טווח תנועה מצוין שזה מעולה לטיפוס, הליכה בשלג וסקי טורינג (הליכה עם מגלשי סקי במעלה ההר).
היתרון שלהם הוא נידוף מצוין של חום וזיעה – לא תרגישו "חנוקים" גם בגלישה מאומצת. מצד שני, בגשם כבד או שלג רטוב הם עלולים לספוג מים לאחר זמן ולהרטיב.
מכנסי סופטשל מתאימים לתנאי מזג אוויר מתונים יותר – למשל סקי אביבי, או אתרים עם שלג יבש וקור בינוני. גולשי באקנטרי רבים משתמשים בהם בימים של שלג קל ויבש. דוגמה לדגם כזה הוא Dynafit Radical Pant או Mammut Stoney HS שבגרסאות מסוימות מגיע עם חומר מעטפת רך. רבים מהמכנסיים הרכים מגיעים גם עם אפשרות להוספת שכבת בסיס תרמית מתחת לפי הצורך.
מכנסי סקי בסגנון אוברול (Bibs)
מכנסי סקי עם כתפיות, אוברול סקי, או ביב באנגלית זו גם אופציה שימושית. במקום מכנס קלאסי המגיע עד המותן, דגם ביב מגיע גבוה יותר (עד אזור החזה) ויש לו רצועות שלייקס לכתפיים. העיצוב הזה דומה לסרבל חלקי ויש לו כמה יתרונות ייחודיים: ראשית, הוא מגן טוב יותר מפני חדירת שלג – שלג לא יכול להיכנס אל מתחת למעיל במותניים, מה ששומר עליכם יבשים במיוחד בגלישה בשלג עמוק.
שנית, יש במכנסי אוברול בדרך כלל יותר כיסים ואפשרות אחסון על החלק שבחזה. בנוסף, למי שסובל ממכנסיים שלוחצים במותן – הכתפיות מחלקות את המשקל בצורה טובה יותר וזה פשוט יותר נוח.
מכנסי אוברול יכולים להיות גם מבודדים וגם מסוג של (Shell), אך רבים מהדגמים הפופולריים כיום הם Bib Shell. למשל, Flylow Gear Foxy Bib (דגם פופולרי בקרב גולשות מעודכנות אופנתית), או Mammut Haldigrat HS Bib של ממוט (דגם shell עם כתפיות המיועד לסקי אקסטרים).
גם חלק מהחברות הגדולות מציעות גרסת אוברול לדגמים המוכרים – למשל נורת'פייס מייצרת את Freedom Bib המבוסס על אותו עיקרון כמו מכנסי Freedom רק בגזרה גבוהה עם שלייקס.
החיסרון של Bib הוא שלעתים פחות נוח להסיר אותם (עניין של נוחות בשירותים למשל), ועלול להיות חם יותר סביב הבטן. כמו כן, העלות נוטה להיות מעט גבוהה יותר מדגם מכנס דומה שהוא לא אוברול.
למי אוברול סקי מתאים?
גולשים שיוצאים לשלג עמוק ואוף-פיסט יעריכו מאוד את ההגנה של מכנסי הביב. אם אתם מתכננים הרבה גלישה מחוץ למסלולים, נפילות בשלג אבקתי עמוק, או סתם רוצים הרבה כיסים וגזרה שלא מחליקה – לבשו את המכנסיים הללו. לגולשים מתחילים שנשארים במסלולים מוסדרים, מכנסי אוברול פחות נחוצים ויכולים אף להיות מסורבלים, אבל יש גולשים מתחילים שנהנים מתחושת הביטחון שהם מרגישים איתם. זה גם עניין של העדפה אישית: חלק מהגולשים אוהבים את הסגנון והנוחות, ואחרים מעדיפים את הפשטות של מכנס רגיל.
דגמים של מכנסי סקי מובילים ומה שמייחד אותם
כדי לסבר את האוזן, הנה כמה דגמי מכנסי סקי מובילים והמאפיינים שלהם.
- Arc'teryx Sabre AR Pant – מכנס Hard Shell פרימיום. מאופיין בבד גורטקס עמיד במיוחד ואיכותי מאוד. יש לו בטנת פליס דקה (לתחושת חמימות קלה), רוכסני אוורור בירכיים, כיסי ירך עם רוכסן אטום, ומחזיר Recco למקרי חירום. מתאים לגולשים מתקדמים שרוצים מכנס אחד לכל מטרה – מעמידה בקור ובסערה בפסגות הגבוהות ועד נוחות בגלישה במסלול. מחירו גבוה (סביב 2000 ש"ח), אך הוא נחשב למכנס שיחזיק לאורך שנים.
- The North Face Freedom Pant – מכנס סקי פופולרי במיוחד ברמת מחיר זולה. מגיע בגרסה לא מבודדת או מבודדת. הדגש בדגם זה הוא עמידות ופונקציונליות: בד ניילון עבה עם ציפוי DryVent™, תפרים מודבקים, חגורת מותן מתכווננת עם סקוץ', וברכיים מעוצבות לתנועה נוחה. למכנסי פרידום יש אפילו מערכת אוורור ייחודית לשחרור חום, ותוספות הגנה בקרסול למניעת שחיקה ממגפיים. זהו "סוס עבודה" של ממש – מתאים לרוב הגולשים באתרי סקי, במיוחד למתחילים שרוצים ציוד אמין בלי להשקיע הון. מחירו בסביבות 600-800 ש"ח והוא נותן תמורה מעולה למחיר.
- Helly Hansen Legendary Pant – הזכרנו אותו קודם. דגם זה של Helly Hansen קיים שנים ונחשב אהוב בזכות האיזון בין חום לנוחות. הוא מבודד, עשוי בד מיוחד שמאפשר תנועה נוחה. יש לו רוכסני אוורור פנימיים בירכיים, גזרה מעט משוחררת שמתאימה גם לסנובורד, וחיזוקי קרסול. זהו בחירה מצוינת לגולשים בינוניים שרוצים מכנס איכותי לכל תנאי אתר – מספיק חם לימים קרים אבל לא מוגזם לימים מתונים. טווח המחירים נע בין 800-900 ש"ח.
- Columbia Bugaboo Omni-Heat Pants – דגם זול מומלץ למתחילים. קולומביה שילבה כאן את Omni-Tech (ממברנה אטומה/נושמת) עם Omni-Heat (בטנת נקודות מחזירות חום) ובידוד סינתטי קל. המכנס מקבל מחמאות על היותו קל משקל אך חם – בזכות הבטנה הרפלקטיבית הוא שומר על חום הגוף ביעילות. הוא פחות נושם מדגמים יקרים יותר, אך כולל פתחים לאוורור. העמידות למים טובה והיא לרוב תספיק ליום שלם של סקי. זו בחירה נהדרת למי שמתחיל ציוד מאפס ולא רוצה להשקיע יותר מכמה מאות ש"ח. יש גרסאות לגברים ולנשים (Bugaboo II לנשים, Bugaboo IV/V לגברים) במגוון צבעים.
- Dynafit Mercury Pro / Radical – דוגמה למכנסי סופשטל ייעודיים לגולשי טורינג והרים. דגמים אלו קלים מאוד, עם בד נושם וגמיש, לעיתים עם אפשרות להסיר חלק מהגייטר או לפתוח רוכסן ארוך לטיולים. אין להם בידוד כמובן, אבל לפעמים תהיה בטנת פליס דקה באזור הברכיים/מותניים. היתרון – משקל קל מאוד ותנועה חופשית בעליות, יחד עם דחיית מים טובה בשלג יבש. מכנסיים אלו מתאימים למטפסי סקי ולגולשים בימים יבשים.
כמובן קיימים דגמים רבים נוספים – לכל מותג סקי מוביל (Salomon, Spyder, Burton, Decathlon, Oakley ועוד) יש היצע מכנסיים רחב. ההמלצה הכללית היא לבחור דגם של יצרן מוכר שמתאים לרמה שלכם. גולשים מתחילים יכולים ללכת על דגמים פשוטים יותר של קולומביה, דקטלון או נורת' פייס, שמספקים את העבודה מבלי צורך לקחת משכנתא. גולשים מתקדמים ואקסטרימיים כנראה יעדיפו להשקיע במותגים טכניים (Arc'teryx, Patagonia, Mammut, Norrona) להם יש ביצועים מעולים ועמידות לשנים.
התאמת המכנסיים לאזורי סקי שונים
תנאי מזג האוויר יכולים להשתנות מאוד בין אתר סקי אחד לאחר בעולם. לכן, לאחר שהכרנו את סוגי מכנסי הסקי, חשוב להתאים את הבחירה לאזור הסקי ולתנאים הצפויים שם. מכנס שמתאים לגלישה באיטליה בשמש של מרץ אולי לא יספיק לכם בגלישה בכפור של ינואר ברוסיה, ולהיפך. הנה כמה קווים מנחים שכדאי לזכור.
אתרי סקי קרים במיוחד (לדוגמה: קנדה, צפון ארה"ב, סקנדינביה, פסגות גבוהות במיוחד באירופה)
באזורים אלו הטמפרטורות יכולות לצנוח עמוק מתחת לאפס, והרוח מקפיאה. מומלץ לקחת מכנסי סקי עם בידוד טוב. מכנסי סקי מבודדים או לחלופין שכבת בסיס תרמית עבה תחת מכנסי shell איכותיים – שניהם יעבדו, אך לרוב למי שסובל מקור עדיף מכנס מבודד. חפשו מכנס עם בטנה מחממת (כמו Omni-Heat של קולומביה או Heatseeker של TNF) ודרוג גבוה של אטימות לרוח. בנוסף, ודאו שיש למכנס הגנה טובה מרוח – בדים מצופי גורטקס למשל יקטינו מאוד את חדירת הרוח. באתרי סקי כמו בקנדה או ואל טורנס בצרפת באמצע ינואר, תרצו שכבת בידוד כי גלישה בטמפרטורות של מינו 15 מעלות ומטה לאורך שעות יכולה להיות סבל נורא ללא לבוש מתאים.
אתרים עם שלג רטוב או סופות
אם ידוע שהאזור מתאפיין בשלג "רטוב" יותר (למשל, אזורים קרובים לחוף עם לחות גבוהה – כמו בחוף המערבי של ארה"ב וקנדה, אתרים ביפן ועוד, חשוב להקפיד על אטימות למים ברמה גבוהה. כלומר, לבחור מכנס עם דירוג עמידות למים גבוה (לפחות 10,000 מ"מ, ורצוי 15,000 ומעלה), תפרים מודבקים בכל הבגד, וציפוי DWR איכותי. במקומות כאלה אפילו מכנסי סופטשל לא יספיקו אם ירד שלג כבד במשך שעות – עדיף הארדשל. למשל, מי שגולש בסופות בויסלר המפורסם בשלג הכבד שיורד בו, כנראה שיצטרך להצטייד במכנס גורטקס טוב כדי להישאר יבש.
אתרים באירופה
מזג האוויר באירופה מגוון, אך באופן כללי החורף האירופאי מתון יחסית. רבים מהגולשים באירופה מעדיפים מכנסי סקי מעט יותר קלים ונושמים, כי בטמפרטורת 0°-5° קשה לגלוש יום שלם עם מכנס עבה מאוד. לכן, מכנסי Shell פופולריים באירופה, בשילוב שכבות בסיס לפי הצורך. אם אתם יודעים שהחופשה שלכם באלפים תהיה בחודש מרץ או סוף פברואר – שקלו לקחת מכנס פחות מבודד, רק תוודאו שיש לו פתחי אוורור טובים. אתרי סקי כמו אישגל, מאיירהופן או צ'רוויניה יכולים להיות מאוד שמשיים ואפילו חמימים – מכנס נושם ימנע הזעה מוגזמת.
עם זאת, באירופה חשוב לזכור שהמזג אוויר משתנה – יכולה להגיע סופה פתאומית. אז אל תתפשרו על אטימות למים: גם אם לא קר מאוד, שלג כבד ירטיב אתכם אם המכנס לא איכותי. כלל אצבע: לאירופה 10K (אטימות ונשימה) הוא המינימום המומלץ אך קחו 15K ומעלה אם אפשר, כדי להיות מכוסים בכל מצב.
סקי בישראל ובאתרים חמים
אם במקרה אתם נוסעים לסקי ביעדים מתונים מאוד (למשל אתרי סקי מלאכותי, או החרמון, תוכלו להסתפק במכנס סקי פשוט או מדגם ישן. בחרו מכנס נושם וקל, אולי אפילו מכנס טיולים חורפי עם שכבה דוחה מים. בחרמון רבים גולשים גם עם מכנסי שלג פשוטים או מכנסי סערה. כמובן שאם כבר יש לכם מכנס סקי טוב – השתמשו בו גם פה, אך דעו שבימים חמים אתם עלולים להזיע, אז קחו מכנסי סקי עם פתחי אוורור.
בדקו את תחזית מזג האוויר הצפויה ליעד הסקי שלכם ולעונת השנה. בהתאם לתחזית, החליטו אם הדגש צריך להיות על חימום מקסימלי (בידוד) או על גמישות ואוורור. כמובן שאם יש ספק, אפשר לקחת מכנס ביניים ולשלוט על החום עם שכבות: למשל, מכנס shell טוב + שכבת בסיס מחממת יכול לתת מענה כמעט לכל מצב. רוב הגולשים המנוסים מחזיקים שתי אפשרויות ומחליטים בבוקר אותו יום איך להתלבש.
טווחי מחירים של מכנסי סקי
כמה עולים מכנסי סקי? התשובה משתנה מאוד לפי המותג, החומרים והטכנולוגיות. ניתן לחלק את המחיר של מכנסי הסקי באופן גס לשלוש רמות מחיר:
- רמה בסיסית – מחירים זולים: מכנסי סקי פשוטים של מותגים עממיים או מותגי בית. למשל, רשת Decathlon מציעה מכנסי סקי של Wed'ze בסביבות 200-300 ש"ח בלבד. גם ברשתות אופנה מסוימות או ביד שנייה אפשר למצוא מחירים כאלה. בטווח זה תקבלו בדרך כלל מכנס עם אטימות מים נמוכה-בינונית (5K-10K), מעט בידוד, פחות כיסים ובלי אוורור. הם יעשו את העבודה לחופשת סקי ראשונה אך לא יחזיקו מעמד בשימוש אינטנסיבי או בסופה חזקה.
- רמה בינונית – מחירי ביניים: רוב מכנסי הסקי של המותגים הידועים (Salomon, The North Face, Columbia, Helly Hansen, Spyder וכדומה) נופלים בטווח המחיר הבינוני. זה אומר סדר גודל של 500 עד 1000 ש"ח למכנס. כאן תקבלו כבר ממברנות אטומות טובות (10K-20K), בידוד סביר או אופציית shell איכותית, תוספות נוחות (אוורור, חגורת מותן מתכווננת, גייטרים טובים ועוד). למשל, כפי שראינו: TNF Freedom יעלו כ-700 ש"ח, Columbia עם מחירים שנעים בין 500-600 ש"ח ו-Helly Hansen כ-800 ש"ח. במבצעים אפשר להוריד מחיר (בסוף עונה לפעמים מכנסי סקי נמכרים ב-30% עד 40% הנחה). זו הקטגוריה המשתלמת לרוב הגולשים.
- רמה גבוהה – פרימיום: אלו מכנסי סקי שעולים 1,200 ש"ח וצפונה, לעיתים גם 2,000-2,500 ש"ח. כאן נכנסים המותגים היוקרתיים והטכנולוגיות המתקדמות ביותר – למשל Arc'teryx, Patagonia, Norrona, Bogner, Goldwin, Montbell ויש עוד לא מעט. במכנס כזה בדרך כלל תהיה ממברנת גורטקס פרו או חומר דומה, חומרי Hybrid מתקדמים, משקל קל, עמידות יוצאת דופן וירידה לפרטים (רוכסנים עמידים, מחזירי אותות רדיו ועוד). האם צריך להשקיע סכום כזה במכנסי סקי? למי שגולש באופן קבוע כל שנה ואוהב את הטוב ביותר – ייתכן שכן, כי מכנס פרימיום ישרת אותו שנים רבות ובנוחות מרבית אבל לגולש ממוצע שיוצא לשבוע בשנה כדאי לחזור לפסקה הקודמת…
השוואה בין רכישת מכנסי סקי אונליין לרכישה פיזית
רכישה אונליין
קנייה באינטרנט מאפשרת גישה למגוון עצום של דגמים ומבצעים מכל העולם. אפשר להשוות מחירים בקלות, לקרוא ביקורות משתמשים, ולמצוא מידות או צבעים שאולי אי אפשר להשיג בארץ. לעיתים קרובות המחירים באתרים מחו"ל יהיו נמוכים משמעותית מהמחיר בישראל עבור אותו פריט. למשל, במהלך סייל סוף עונה באתרי ציוד בינלאומיים ניתן למצוא מכנסי סקי מעונה שעברה ב-50% הנחה. כמו כן, ברכישה אונליין ניתן להשתמש בקופונים, קשבק וכדומה.
מצד שני, בקנייה מקוונת יש את בעיית המידות. אתם לא יכולים למדוד את המכנס לפני הקנייה. גזרות של מותגים שונים יכולות להשתנות – מידה L של מותג אחד עשויה להיות גדולה או קטנה ממידה L של אחר. יש סיכון שתצטרכו להחליף או להחזיר, וזה עלול להיות כרוך בכאב ראש ובעלויות משלוח. חיסרון נוסף הוא זמני המשלוח – אם החופשה קרובה, המתנה למשלוח עלולה להיות מלחיצה. בנוסף, יש לקחת בחשבון מיסים: הזמנה מחו"ל בסכומים גדולים יכולה להיות מחוייבת במע"מ בישראל, ואולי גם במכס אם זה סכום גבוה מאוד. עלויות השילוח של פריט כמו מכנס סקי יכולות להוסיף עוד עשרות דולרים אם האתר לא נותן משלוח חינם. לבסוף, במקרה של בעיה במוצר (פגם וכו'), הטיפול בהחזרה/החלפה מול אתר רחוק יכול להיות יותר מורכב מאשר לגשת לחנות.
רכישה בחנות פיזית (בארץ או בחו"ל)
היתרון הגדול של קנייה בחנות הוא ההתנסות. אתם יכולים למדוד כמה דגמים, לראות במראה איך זה יושב, להרגיש את הבד והאיכות. מוכר מנוסה יוכל לייעץ לכם בחנות איזה דגם מתאים לצרכים שלכם, ואיך המכנס אמור לשבת. עוד יתרון – אין דמי משלוח, ואתם מקבלים את המוצר מיידית ביד. זה מצוין אם יוצאים לחופשה בקרוב ואין זמן לחכות לחבילה מחו"ל.
מאידך, חנויות פיזיות נוטות להיות יקרות יותר. במיוחד בישראל, מחירי ציוד סקי גבוהים בשל עלויות ייבוא ומיסוי. ייתכן שתראו את אותו מכנס בדיוק שנמכר אונליין בחו"ל ב-$150, מוצע בארץ ב-900 ש"ח – פער לא מבוטל. גם המבחר לעיתים מוגבל – חנות תחזיק רק מספר מותגים ודגמים נבחרים. יכול לקרות שתמצאו מכנס שאהבתם, אך אין את המידה או הצבע שאתם רוצים במלאי המקומי. בנוסף, חלק מהחנויות מתמקדות בציוד השכרה ומעט מכירה, כך שההיצע לא תמיד גדול.
אופציה מעניינת היא לקנות בחנות בחו"ל בזמן החופשה – בערים גדולות באירופה למשל יש חנויות ציוד עם מחירים תחרותיים. אבל אם אתם הולכים בכיוון, ודאו שיש לכם זמן לזה.
רכישה מול השכרת מכנס סקי – מה עדיף?
אם זו הפעם הראשונה שלכם בסקי, ייתכן ואתם מתלבטים האם כדאי לרכוש מכנסי סקי (ושאר ציוד סקי וביגוד) או שמא עדיף לשכור. האפשרות לשכור קיימת הן בארץ לפני הנסיעה, והן בהגעה לאתר הסקי בחו"ל. הנה היתרונות והחסרונות של כל אפשרות.
רכישת מכנסי סקי
- יתרונות: כאשר אתם רוכשים את המכנסיים, הם שלכם לתמיד – תוכלו להשתמש בהם בחופשות סקי עתידיות, ואפילו כביגוד חורף בטיולים אחרים. מכנס שבבעלותכם יותאם בדיוק למידתכם ולנוחותכם, ללא חשש מי לבש אותו לפניכם. אם אתם מתכננים לגלוש בכל שנה או לעיתים קרובות – בטווח הארוך זה יוצא זול יותר מהשכרה. בנוסף, המבחר ברכישה רחב – תוכלו לבחור דגם, צבע וסגנון שאתם אוהבים, ולא להיות מוגבלים למלאי שיש בחנות ההשכרה.
- חסרונות: החיסרון הברור הוא העלות הראשונית – מכנס סקי טוב עולה כמה מאות שקלים לפחות. למי שלא בטוח שימשיך בתחביב, זו הוצאה לא מבוטלת עבור ציוד שייתכן שישמש רק פעם אחת. חיסרון נוסף הוא הצורך לקחת את המכנס אתכם במזוודה (תופס מקום ומשקל, אם כי לא מאוד כבד). ואם קניתם מכנס ולא אהבתם אותו על ההר (נניח גיליתם שהוא לא מספיק חם/נושם עבורכם) זו יכולה להיות קצת בעיה…
השכרת מכנסי סקי
- יתרונות: השכרה מאפשרת לכם לקבל מכנסי סקי לשבוע השימוש בלבד בעלות נמוכה משמעותית מרכישה. בישראל, מחיר השכרת חליפת סקי (מכנס + מעיל) לשבוע נע סביב 150-250 ש"ח לאדם – תלוי אם החליפה היא לילד או מבוגר. זה הרבה פחות מקניית חליפה חדשה. אם אתם גולשים בפעם הראשונה ולא רוצים להתחייב לציוד יקר, זו אופציה מצוינת. יתרון נוסף – אין צורך לאחסן את הציוד לאורך השנים, ולא לדאוג לניקוי שלו, מחזירים לחברת ההשכרה והיא דואגת לכל. אפשר לשכור דגם מתקדם במחיר נמוך, במקום לקנות דגם זול. למשל, ייתכן ותוכלו לשכור מכנס גורטקס יוקרתי בעלות זעומה.
- חסרונות: בהשכרה אתם מקבלים ציוד משומש – המכנס כבר היה על גולשים אחרים, ובדרך כלל ציוד השכרה גם לא חדש לחלוטין. ייתכן סימני בלאי, אטימות ירודה יותר מבגד חדש (כי הוא עבר כביסות רבות), או ירידת נפח בבידוד. אף שרוב חברות ההשכרה מקפידות לכבס ולחטא את הביגוד, לא כולם מרגישים בנוח ללבוש ביגוד משומש. מבחינת נוחות – צריך לפנות זמן לפני הגלישה למדוד ולקבל את הציוד. אם שוכרים באתר הסקי בחו"ל, תצטרכו ביום ההגעה (או הבוקר הראשון) לגשת לחנות ולהסתדר עם המידות בשפה זרה. זה יכול לגזול זמן והתעסקות, במיוחד באתר עמוס שבו יש תור להשכרה. אם שוכרים בארץ טרם הנסיעה, אפשר לחסוך את זה. חסרון נוסף – היצע המידות והדגמים מוגבל. אם יש לכם מבנה גוף חריג (גבוה מאוד, קטן מאוד), אולי יהיה קשה למצוא בהשכרה מכנס שיושב מושלם. במקרים כאלה עדיף אולי לרכוש.
כדאי להשכיר מכנסי סקי בארץ או באתר הסקי?
בישראל יש כמה חנויות המספקות שירות השכרת לבוש סקי וביניהם את סקי-פס למשל. היתרון בשכירת הציוד בארץ הוא שאתם יוצאים מהארץ כשהכל ברשותכם – אתם יודעים שהמכנס מתאים (מדדתם בחנות), ולא מבזבזים זמן יקר באתר. המחיר בארץ גם לעיתים זול יותר מאשר השכרה באתרי הסקי. לעומת זאת, השכרה באתר הסקי יכולה להתאים למי שטס ספונטני או שכבר נמצא בחו"ל בלי ציוד – בכל עיירת סקי תמצאו חנויות שמציעות גם ביגוד להשכרה. אך שימו לב שממש לא כל האתרים מציעים השכרת ביגוד – השכרת ציוד קשיח כמו מגלשיים ונעליים נפוצה הרה יותר מהשכרת מעילים ומכנסיים. יש אתרים שמתמחים בהשכרת ציוד, בעיקר אתרים עם הרבה מתחילים). למשל, בבנסקו בבולגריה יש הרבה חנויות שמשכירות גם ביגוד. באלפים הצרפתיים זה פחות נפוץ. לכן, אם בכוונתכם לשכור מכנסי סקי בחו"ל – בדקו מראש שהאפשרות קיימת באתר.
טבלת השוואה קניה או השכרת מכנסי סקי
רכישה | השכרה | |
---|---|---|
עלות | עלות גבוהה. זה משתלם בטווח הארוך למי שגולש הרבה. | עלות נמוכה. זול במיוחד למתחילים. |
שימוש חוזר | ניתן להשתמש בחופשות עתידיות או כציוד חורף בטיולים אחרים. | לא ניתן. |
התאמה אישית | מתאים בדיוק למידה ולהעדפות האישיות. | ייתכן קושי בהתאמה, במיוחד לבעלי מבנה גוף ייחודי. |
נוחות ולוגיסטיקה | אין צורך להתעסק בהשכרה באתר; המכנס מגיע איתכם. | לוקח זמן למדוד. קחו בחשבון שיש תורים, ענייני שפה וזמינות. |
מבחר וסגנון | יש | אין |
היגיינה ובלאי | חדש ונקי, רק שלכם. | משומש; ייתכן בלאי, פחות בידוד ואטימות. |
אחסון ותחזוקה | דורש מקום בארון, תחזוקה וניקוי. | אין צורך בתחזוקה – מחזירים לחנות. |
טיפ של אלופים: ישנם גולשים שמחליטים לקנות חלק מהציוד ולשכור חלק. למשל, להשכיר מעיל ומכנס, אבל קונים כפפות, קסדה ומשקפת או להפך.
5. טבלאות השוואה – סוגי מכנסי סקי, דגמים וטיפים לרכישה
לנוחותכם, ריכזנו מספר טבלאות המשוות בין האפשרויות השונות שהוזכרו במדריך: סוגי מכנסי הסקי על מאפייניהם, דוגמאות של דגמים מובילים עם טווחי מחירים, וכן השוואת יתרונות בין קנייה אונליין לקנייה בחנות פיזית.
בסופו של דבר מכנסי הסקי הם חלק קריטי מציוד הגלישה שלכם. השקעה בבחירה הנכונה תניב חופשה נוחה, יבשה וחמה הרבה יותר. חישבו על התנאים בהם תגלשו, חשבו את תדירות הגלישה ואת התקציב – ועל פי הגורמים הללו בחרו סוג מכנס (מבודד/של, קשיח/רך, אוברול או רגיל) ואת הדגם המספק את היחס הטוב ביותר בין עלות לתמורה עבורכם. אל תשכחו להתאים גם את שאר הלבוש – שכבות בסיס, גרביים ונעליים – כדי לא להתקרר.
קישורים שימושיים